Vetten

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol, onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterol. Cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

Daarnaast is het goed om zo weinig mogelijk transvet te nemen. Transvet verhoogt het cholesterolgehalte ongeveer net zo veel als verzadigd vet, maar geeft een hoger risico of hart- en vaatziekten.

Er zijn twee soorten onverzadigde vetten: meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten.

Meervoudig onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:

  • Vette vis zoals zalm, haring en makreel
  • Bepaalde plantaardige oliën, zoals zonnebloem- en lijnzaadolie
  • Producten voor op brood, zoals halvarine en margarine.

 

Enkelvoudige onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in:

  • Olijfolie
  • Koolzaadolie
  • Noten
  • Avocado

 

Verzadigde vetten vind je in dierlijke producten, zoals:

  • Kaas
  • Room
  • Worst en vet vlees
  • Roomboter
  • Kant-en-klare cake, koek en gebak (vooral als deze gemaakt zijn van roomboter
  • In sommige snacks

 

Vervang producten die verzadigde vetten bevatten bijvoorbeeld door producten die rijk zijn aan (meervoudige) onverzadigde vetten. Vervang bijvoorbeeld kaasstengels door ongezouten noten of een stukje donker roggebrood met haring.

Check bij het boodschappen doen het etiket, om te kijken of er niet te veel slechte vetten in het product zitten.